Ο Λάμπρος Βακιάρος ετοιμάζει ένα νόστιμο, γλασαρισμένο χοιρινό καρέ και το σερβίρει με ποικιλία ψητών λαχανικών.
Συνταγή από: Λάμπρος Βακιάρος
Υλικά
• 1 χοιρινό καρέ γαλλική κοπή, με 5 κόκαλα (5 μερίδες)
• 10-15 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
• 4-5 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
• 3 μικρά καρότα, κομμένα σε πάχος περίπου 3εκ.
• 20 κρεμμυδάκια κοκκάρια, καθαρισμένα
• 3 φλιτζάνια φασολάκια στρογγυλά
• 2 φλιτζάνια λαχανάκια Βρυξελλών
• 1 μεσαίο ροδάκινο, κομμένο σε 12 κομμάτια
• 1 κεφάλι σκόρδο
• αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
• ½ φλιτζάνι ξίδι με ρόδι
• 1/3 φλιτζανιού ζωμό λαχανικών ή νερό
• 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
• 2 κουτ. σούπας μέλι
• ½ ροδάκινο
Διαδικασία
Ετοιμάζετε πρώτα τη σάλτσα: Ρίχνετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρετε σε μικρό κατσαρολάκι και ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία, έως ότου πάρει μια βράση.
Σιγοβράζετε τη σάλτσα για 15 λεπτά, έως ότου μειωθεί ο όγκος της κατά το 50% και στη συνέχεια αδειάζετε τα 2/3 της σάλτσας σε ένα μπολ και την κρατάτε για τη συνέχεια. Συνεχίζετε το βράσιμο για το υπόλοιπο 1/3 της σάλτσας, έως ότου αρχίσει να γίνεται ένα πηχτό γλάσο, που μπορεί να αλειφθεί με ένα πινέλο στο κρέας.
Για το χοιρινό: Κόβετε το κρέας ενδιάμεσα στα κόκαλα, σε βάθος περίπου 1/4 και αλατοπιπερώνετε πολύ καλά παντού. Τοποθετείτε από 2 κλωναράκι θυμάρι και 1 σκελίδα σκόρδο ενδιάμεσα σε κάθε κοπή, δένετε το κρέας περιφερικά με ένα σπάγκο μαγειρικής και το βάζετε σε μία σχάρα που ακουμπάει πάνω σε ταψί με λίγο νερό.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC στον αέρα και ψήνετε το κρέας για περίπου 2,5 ώρες. Περίπου 40-45 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το καρέ, βάζετε όλα τα λαχανικά, το ροδάκινο και το ολόκληρο σκόρδο ολόκληρο σε ένα ταψί. Ραντίζετε με ελαιόλαδο αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με θυμάρι και ανακατεύετε καλά. Ψήνετε τα λαχανικά στο φούρνο για 40-45 λεπτά.
Βγάζετε το κρέας με τη σχάρα από το φούρνο και δυναμώνετε τη θερμοκρασία στους 220οC. Με ένα πινέλο αλείφετε το κρέας με το γλάσο και στη συνέχεια βάζετε ξανά το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 10-15 λεπτά ακόμη, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία της επάλλειψης για τουλάχιστος 4-5 φορές ακόμη, ανά 2-3 λεπτά ή μέχρι να πάρει το κρέας ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Σερβίρετε το κρέας με τα λαχανικά και τη σάλτσα που κρατήσατε στην άκρη.