Χοιρινό Νόστιμο και θρεπτικό κρέας

xoirino-image
Μπριζόλα
Οι μπριζόλες είναι τα πλευρά του ζώου κι αποτελούν το θωρακικό και οσφυϊκό τμήμα της ράχης . Διαθέτουν ελάχιστο λίπος κι είναι κατάλληλες για τηγάνι και ψητά σχάρας αλλα και φούρνου.
Μπούτι
Το μπούτι είναι από τα καλύτερα κομμάτια του χοιρινού καθώς από αυτό παρασκευάζονται τα περισσότερα αλλαντικά όπως το ζαμπόν και το σνίτσελ . Θεωρείται το πιο ιδανικό κομμάτι για ψητό φούρνου αλλά και για μαγείρεμα στην κατσαρόλα.
Πανσέτα
Η πανσέτα είναι η μπροστινή πλευρά της κοιλιάς του χοιρινού. Είναι από τα πιο λιπαρά σημεία του ζώου γι αυτό κι είναι εξαιρετικά νόστιμη. Ο «πατσάς» είναι το πιο γνωστό έδεσμα. Είναι ιδανική στη σχάρα, στα κάρβουνα αλλά και στο τηγάνι.
Ψαρονέφρι
Το ψαρονέφρι είναι από τα πιο εκλεκτά κομμάτια του χοιρινού. Βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος της σπονδυλικής στήλης της οσφυϊκής χώρας. Είναι πολύ τρυφερό και δεν περιέχει λίπος. Είναι κατάλληλο για ψητό στη σχάρα και για συνταγές υψηλής γαστρονομίας.
Κότσι
To κότσι είναι το κομμάτι του κρέατος που βρίσκεται από το γόνατο και κάτω. Το κότσι αποτελεί εξαιρετικό μεζέ κυρίως όταν σιγοψήνεται στο φούρνο ή στη γάστρα. Επίσης είναι ιδανικό για βραστό (πατσάς).
Σβέρκος
Θεωρείται από τα πιο τρυφερά σημεία του χοιρινού γι αυτό κι οι μπριζόλες από το σημείο αυτό είναι εξαιρετικά μαλακές.Ψήνονται ιδανικά στη σχάρα αλλά και στο φούρνο. Αφαιρώντας το κόκκαλο μπορεί να γίνει νόστιμη τηγανιά και ψητό της κατσαρόλας.
Λαιμός
Ο λαιμός βρίσκεται μεταξύ του τρίτου και τέταρτου θωρακικού σπονδύλου. Εξαιτίας του λίπους που διαθέτει θεωρείται ένα από τα πιο νόστιμα κομμάτια του χοιρινού. Ο λαιμός είναι ιδανικός για ψητά σχάρας, φούρνου, τηγανητά, ενώ γίνεται και μαγειρευτός ( κοκκινιστός) , βραστός ή ψητό της κατσαρόλας.
Σπάλα
Η σπάλα είναι η ωμοπλάτη του ζώου είναι η ωμοπλάτη του ζώου. Είναι αρκετά λιπαρό σημείο και το κρέας του πολύ μαλακό γι αυτό και τα χοιρινά σουβλάκια γίνονται συνήθως από το σημείο αυτό. Από την σπάλα επίσης προκύπτει ο καλύτερος κιμάς.
xoirino-image