Γιουβέτσι με κριθαροκεφτέδες και κεφαλογραβιέρα

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ετοιμάζει ένα απολαυστικό γιουβέτσι με κριθαροκεφτέδες και κεφαλογραβιέρα. Θα σερβίρουμε με το μοσχαράκι και με λίγη σαλτσούλα.

Υλικά
Για το γιουβέτσι – Μερίδες 4:
• 1.200 γρ. μοσχάρι, σε μερίδες
• 1/4 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
• 1 μικρό κρεμμύδι, ολόκληρο
• 1 καρότο
• 1 πράσο
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 2 συσκ. ντοματάκια ολόκληρα, αποφλοιωμένα (ή τριμμένη ντομάτα)
• 2 κλωνάρια μαϊντανό
• 1 δαφνόφυλλο
• 3-4 κόκκους μπαχάρι
• κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξερή μυζήθρα
• αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το κριθαράκι:
• 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
• 1/4 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
• 150 γρ. κεφαλογραβιέρα, σε κυβάκια
• 100 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.

Διαδικασία:
Βήμα 1
Στεγνώνουμε το μοσχάρι ταμποναριστά σε απορροφητικό χαρτί. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε καλά τις μερίδες του κρέατος. Προσθέτουμε ολόκληρα τα λαχανικά, το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο,
στο τέλος το σκόρδο, και σοτάρουμε για 1΄.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1΄. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό. Βάζουμε τη δάφνη και το μπαχάρι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα. Κρατάμε λίγη σαλτσούλα στην άκρη. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 3
Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό. Βάζουμε τη δάφνη και το μπαχάρι.Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα.
Κρατάμε λίγη σαλτσούλα στην άκρη. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 4
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά.Το αδειάζουμε σε ταψί. Από πάνω βάζουμε
το βρασμένο κοκκινιστό μοσχάρι.Αφαιρούμε από τη σάλτσα τα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο και πράσο) και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα υλικά στο ταψί. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αν έχει εξατμιστεί κατά τον βρασμό,προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να καλυφθούν3 εκατοστά πάνω από το κριθαράκι.
Βήμα 5
Ψήνουμε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στις αντιστάσεις, στην κάτω θέση του φούρνου, για 30΄-35΄. Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μία φορά τα υλικά.Όταν είναι έτοιμο, ξεχωρίζουμε το κρέας με το κριθαράκι.Βάζουμε το κριθαράκι σε ένα μπολ, το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε το αλεύρι και την κεφαλογραβιέρα.
Βήμα 6
Αν χρειαστεί ρίχνουμε παραπάνω αλεύρι, μέχρι να γίνει ένα μείγμα που να μπορούμε να το πλάσουμε σε μπαλάκια. Σε ένα καυτό τηγάνι με ελαιόλαδο τηγανίζουμε τους κριθαροκεφτέδες μας μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε με το μοσχαράκι και με λίγη σαλτσούλα που έχουμε κρατήσει.

Πηγή: https://www.olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.