Ο Μάστερ Σεφ Λάμπρος Βακιάρος ετοιμάζει αφράτα μπιφτέκια γαλοπούλας στο φούρνο. Συνοδεύονται με ψητά λαχανικά αρωματισμένα με βαλασαμικό ξίδι και σάλτσα γιαουρτιού με πιπεριές Φλωρίνης και μαϊντανό. Ελαφρύ πιάτο γεμάτο νοστιμιά, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι.
Συνταγή από: Λάμπρος Βακιάρος
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
• 1 κιλό κιμά γαλοπούλας
• 250 γρ. ψωμί του τόστ, μουλιασμένο σε γάλα
• 45 γρ. ε.π ελαιόλαδο
• 220 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 120 γρ. καρότο, τριμμένο
• 3-4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 100 γρ. πιπεριά φλωρίνης (σε βάζο)
• 10 γρ. πάπρικα γλυκιά
• ξυσμα λεμονιού ή λαιμ
• 1 αυγό
• 200 γρ. μοτσαρέλα ή γραβιέρα, σε μακρόστενα στικ
Για τα ψητά λαχανικά
• 4-5 μεσαία καρότα
• 250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
• 1 κόκκινη πιπεριά
• 1 κίτρινη πιπεριά
• 1 πράσινη πιπεριά
• 5-6 φρέσκα κρεμμύδια
• 45 γρ. ξίδι βαλσαμικό
• αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
• 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
• 100 γρ. πιπεριές Φλωρίνης (σε βάζo)
• 10 κλωναράκια μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
• ξύσμα λεμονιού ή λάιμ
Διαδικασία
Για τα μπιφτέκια γαλοπούλας: Σε ένα μικρό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και τσιγαρίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλο 1 λεπτό. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Μπορούμε σε ένα μικρό τηγανάκι να ψήσουμε ένα πολύ μικρό μπιφτέκι για να δοκιμάσουμε την γεύση και να διορθώσουμε το αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C βαθμούς στον αέρα. Πλάθουμε τον κιμά σε μπιφτέκια των 150 γρ. και στη συνέχεια τοποθετούμε στο κέντρο ένα στικ τυριού. Ζεσταίνουμε ένας σχαροτήγανο σε υψηλή θερμοκρασία και τηγανίζουμε τα μπιφτέκια για 1′-2΄ από τη κάθε πλευρά, αφού τα έχουμε λαδώσει ελαφρώς. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα στο φούρνο για περίπου 15 – 20 λεπτά.
Για τα ψητά λαχανικά: Μεταφέρουμε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί, ραντίζουμε με το βαλσάμικο ξύδι, ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς για 40-45 περίπου λεπτά.
Προαιρετικά, για να καραμελώσουμε τα λαχανικά προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και με 2 κουτ. σούπας βούτυρο σοτάρουμε τα λαχανικά για 5 με 6 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα βαθύ καβουρδισμένο χρώμα.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μούλτι, αλάτι και πιπέρι και τα πολτοποιούμε.
Πηγή: www.olivemagazine.gr