Πικάνια στη σχάρα με σος τσιμιτσούρι

Η πικάνια είναι μία από τις δημοφιλέστερες κοπές βοδινού κρέατος στον κόσμο. Η λέξη «picanha» (πικάνια) είναι πορτογαλική και αναφέρεται σε μια τριγωνική (σφηνοειδή) κοπή του βοδινού (ή αγελαδινού) κρέατος στο οπίσθιο σημείο της ράχης όπου βρίσκεται το καπάκι του κιλότου του ζώου.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ: Franco Fubini

Υλικά για 4 μερίδες:
• 1 κιλό μοσχαρίσια πικάνια
• ανθό θαλασσινού αλατιού

Σος τσιμιτσούρι:
• 1 φλιτζ. μαϊντανό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
• 1/2 πιπερίτσα τσίλι κόκκινη, σε κύβους
• 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
• 2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
• 100 ml ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το μπάρμπεκιου και βάζουμε μια σχάρα κοντά στις φλόγες.
Βήμα 2
Σος: Ανακατεύουμε τον μαϊντανό, το σκόρδο, το τσίλι, το ξίδι, τη ρίγανη και το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 3
Όταν το μπάρμπεκιου είναι ζεστό, αλατοπιπερώνουμε την πικάνια γενναιόδωρα με ανθό αλατιού και τη βάζουμε στη σχάρα, με το λίπος προς τα κάτω. Σιγοψήνουμε για 5΄, προτού το γυρίσουμε και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Βήμα 4
Μετακινούμε τη σχάρα προς τα πάνω και ανακατεύουμε τα κάρβουνα. Ψήνουμε την πικάνια από την πιο κρύα πλευρά για 15΄-20΄ (medium ψήσιμο).
Βήμα 5
Αποσύρουμε και τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο να ξεκουραστεί για 20΄, προτού την κόψουμε σε φέτες και τη σερβίρουμε με τη σος τσιμιτσούρι.

Συνταγή: Franco Fubini , Φωτογραφία: Mowie Kay

Πηγή: https://www.olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.