
Ένα καταπληκτικό πιάτο για τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που πραγματικά θα απολαύσετε με τους αγαπημένους σας.
Το αγαπημένο κρέας του χειμώνα αναδεικνύεται μέσα από γιορτινές και νόστιμες συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου.
Χοιρινό μπούτι με την πέτσα του στον φούρνο – 7 ώρες + 32 λεπτά αναμονή| Μέτρια Εύκολο| Για 8-10 άτομα.
Συνταγή από: Σωτήρης Ευαγγέλου
Υλικά
• 1 μπούτι χοιρινό 3-4 κιλά, με την πέτσα του
• ε.π. ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα 2
• 1 κλωνάρι δεντρολίβανο φρέσκο
• 4-5 φυλλαράκια φασκόμηλο
Για την άλμη
• 3 λίτρα νερό
• 6 κουτ. σούπας ανθό αλατιού
•3 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα, σκόνη
Διαδικασία
Άλμη: Σε μια λεκάνη που να χωράει άνετα το κρέας ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθούν το αλάτι και η σόδα. Επειτα με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πέτσα του χοιρινού σε μικρούς ρόμβους, όχι πολύ βαθιά γιατί δεν θέλουμε να κόψουμε το κρέας. Τοποθετούμε το μπούτι στην άλμη, η οποία πρέπει να καλύπτει το κρέας. Αν χρειαστεί, αυξάνουμε την ποσότητά της. Το αφήνουμε για περίπου 32 ώρες στο ψυγείο. Βγάζουμε το κρέας από την άλμη και το αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει. Το στεγνώνουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού χαράζουμε το κρέας από την κάτω πλευρά και βάζουμε στην εγκοπή 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο δεντρολίβανο και λίγο φασκόμηλο για να αρωματίσουμε το κρέας. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε μια σχάρα. Ακουμπάμε τη σχάρα πάνω σε ένα ταψί μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο νερό. Αλείφουμε το κρέας με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 120°C για 6 ώρες. Έπειτα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 250°C για περίπου 30΄, μέχρι η πέτσα να ροδίσει όμορφα και να γίνει τραγανή. Συνοδεύουμε με μαγειρεμένο κόκκινο λάχανο, ψητά λαχανικά (π.χ. ρέβες, καρότα, σελινόριζα) και ψητά φρούτα (π.χ. κυδώνια και μήλα).
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφία: STUDIO Μ