Μοσχαρίσιο καρέ με πατάτες γεμιστές και σάλτσα μυρωδικών

Written by

O Λάμπρος Βακιάρος στήνει το ιδανικό οικογενειακό τραπέζι. Ένα αρωματικό μοσχαρίσιο καρέ με γρήγορες πατατούλες φούρνου σε αλουμινόχαρτο και από δίπλα δροσερή σάλτσα γιαουρτιού. Εύκολη συνταγή και για χριστουγεννιάτικο μπουφέ.
Συνταγή από: Λάμπρος Βακιάρος

Υλικά
Για το κρέας
• 2 – 2 1/2 κιλά μοσχαρίσιο καρέ γάλακτος
• 45ml ελαιόλαδο
• 80ml βαλσαμικό ξίδι
• φρέσκα μυρωδικά (δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη)
• 1 ρόδι
• 1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού
• 1 – 1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
• κορν φλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας

Για τις πατάτες jacket
• 1 1/2 κιλό πατάτες baby
• 200γρ. γιαούρτι
• χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
• σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμύδι για το γαρνίρισμα
• χοντρό αλάτι – πιπέρι

Διαδικασία
Για το κρέας: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα. Αλείφετε με ελαιόλαδο το καρέ, αλατοπιπερώνετε και τσιγαρίζετε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα περιμετρικά. Σβήνετε με ξίδι γυρίζοντας από όλες τις μεριές. Σε ένα ταψί προσθέτετε τα μυρωδικά, το ρόδι, τους κόκκους πιπεριού, το ζωμό και βάζετε μια σχάρα. Τοποθετείτε πάνω στη σχάρα το καρέ και περιχύνετε με το ξίδι που έχει μείνει. Καλύπτετε με λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε για 70 – 90 λεπτά ανάλογα το μέγεθος του κρέατος. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο, δυναμώνετε στους 220 βαθμούς και ξανατοποθετείτε το κρέας ξεσκέπαστο για να δώσετε χρώμα. Ιδανικά τρυπάτε κεντρικά με ένα μαγειρικό θερμόμετρο και για μέτριο ψήσιμο, το αφαιρείτε στους 56 – 57 βαθμούς, καθώς η τελική θερμοκρασία θα ανέβει τουλάχιστον 4 – 6 βαθμούς. Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι σουρώνετε τα υγρά από το ταψί και βράζετε έως ότου η σάλτσα αρχίζει να δένει. Αν χρειαστεί χρησιμοποιείτε λίγο κορν φλάουρ που αραιώνετε με παγωμένο νερό.

Για τις πατάτες jacket: Πλένετε καλά τις πατάτες χωρίς να τις ξεφλουδίσετε. Μαρινάρετε με ελαιόλαδο, προσθέτετε χοντρό αλάτι και πιπέρι και τυλίγετε μια-μια με αλουμινόχαρτο. Τοποθετείτε σε ταψί και ψήνετε παράλληλα με το κρέας περίπου για 70 – 80 λεπτά.
Για τη σάλτσα: Aνακατεύετε το γιαούρτι με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε τις πατάτες να κρυώσουν ελαφρά και με ένα μαχαίρι κάνετε μία μικρή τομή κατά μήκος και τις πιέζετε να ανοίξουν. Συνοδεύετε με τη σάλτσα γιαουρτιού και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμύδι.
Πηγή: www.olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *